torsdag 23 juni 2011

Varför underkastar vi oss?

     Nu har jag äntligen tagit mod till mig och tittat på Stefan Jarls dokumentär, Underkastelsen. Jag har velat se den ända sen jag hörde talas om den första gången, men har inte riktigt vågat. Den handlar om alla de kemikalier som vi alla är utsatta för i vårt dagliga liv och som är fullkomligt omöjliga att undvika, hur de påverkar våra kroppar och vår hälsa och vad de är till för. Jag kan varmt rekommendera dig att titta på denna film, men räkna med lite magknip och jobbiga sanningar. T.ex att de har hittat upp emot 12 olika bekämpningsmedel i en enda vanlig tomat köpt i en helt vanlig affär här i Sverige. Ingen vet egentligen hur dessa ämnen påverkar människan.
     Flamskyddsmedel och smutsavstötande medel som finns i mattor, möbler och textilier går in i våra kroppar via huden och kan, enligt studier ge både cancer, allergier och till och med forterskador.
     Det mest förorenade rummet i hemmet är barnkammaren, med sina leksaker, pottor och skötbord i plast. Vid beröring utsöndras ämnen som bland annat har satts i samband med cancer, allergier och autism.
     Skönhetsprodukter och smink används av i stort sätt alla kvinnor, men dessvärre innehåller nästan alla dessa produkter kemikalier som man tror kan orsaka minskad fertilitet.
     Spädbarn föds idag med kemikalier i blodet, som de fått ifrån modern via moderkakan, och sen även via bröstmjölken. Ju fler barn en kvinna har fött, desto mindre gifter har hon kvar i sitt blod, då kemikalierna går över till hennes barn. Detta har börjat visa sig i vår folkhälsa, då alltfler barn lider av fetma, diabetes, ADHD, autism m.m. Sjukdomar som har kopplats samman med de 100 000-tals kemikalier som vi utsätts för. Fram tills idag har varje ny generation varit friskare och levt längre, men det tycks brytas med vår generation.

     Vi kan göra något åt detta. Vi kan välja bort så mycket plast som det bara är möjligt, vi kan handla ekologisk mat, vi kan handla kläder och möbler på second hand och välja ekologiska och naturliga rengöringsmedel, kroppsvårdsprodukter och kosmetika. Underkasta dig inte "kemisamhället". Våga säga "nej tack" till gifterna och låt oss hjälpas åt att vända trenden. SE FILMEN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar