torsdag 23 juni 2011

Rädda Mannen

     Idag fortsätter jag på gårdagens tema. Det är nämligen så att naturskyddsföreningen nu sjösätter kampanjen Rädda Mannen. Precis som man tidigare har haft räddningsaktioner för arter som påverkats negativt av miljögifter som pilgrimsfalken och havsörnen är det nu dags för människan, och då är särskilt mannens fertilitet i fara. Det är de hormonstörande kemikalierna som sats i samband med fetma, diabetes, ADHD och även missbildningar av könsorganen hos nyfödda pojkar.
     Dessa kemikalier behöver nödvändigtvis inte axponeras i höga doser. Faktum är att det räcker med minimala mängder men under fel tidpunkt för att det ska orsaka sjukdomar och missbildningar. Man tror att hormonrubbningen sker i fosterstadiet under utvecklingsprocessen, vilket innebär att om fostret kommer i kontakt med kemikalierna när informationen om puberteten i pojkarnas DNA utvecklas störs informationen och konsekvenserna kanske inte visar sig förrän senare i deras liv.
     Antalet pojkar som föds med missbildningar på könsorganet ökar i både Europa och Nordamerika. Samtidigt insjuknar allt fler män i testikelcancer, puberteten hos pojkar är förskjuten och spermieproduktionen är försämrad. De senaste 50 åren har koncentrationen av spermier halverats.
     Dessa hormonrubbande kemikalier finns bland annat i lotioner, plast och kosmetika och med största sannorlikhet i mycket, mycket mer...
     Tänk att vi människor, som säger sig vara så smarta, sakta håller på att ta kol på oss själva. Läs om Rädda Mannen här och om hur vi kan påverka denna negativa utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar