måndag 11 april 2011

Misslyckad surdeg

     Hade hoppats på att kunna baka härligt surdegsbröd imorgon, men ki fick jag. När jag skulle mata den för första gången i söndags fanns det ett liten härligt samhälle där nere i burken med massor av små lurviga, gröna och vita invånare. Jag hade läst på om surdeg och bland annat stod det att den är resistent mot mögel, men uppenbarligen var inte min det. Jag ska göra ett nytt försök ikväll eller imorgon, så får vi se om det lyckas bättre.
     Jag ser fram emot att slippa använda jäst i bröden jag bakar för det blir så mycket som åker i soporna. Jag kanske använder en kvarting eller ett halvt jästpacket, resten blir dåligt och får slängas och det känns så onödigt. Surdeg däremot kan leva i stort sätt hur länge som helst och blir tydligen bara bättre och bättre med åren. Men framför allt är det ju en tillfredsställelse bara att veta att man verkligen har gjort brödet från grunden, och det ska visst vara nyttigare än bröd bakat på jäst också. Men som sagt, vi får väl se om jag får igång surdegen först.


     Nu kan jag också meddela att jag kollat upp vad det finns för gårdsbutiker runt om Osby så att jag nu kan börja handla närproducerat kött som förhoppningsvis inte innehåller massa tillsatser. Var nämligen i affären idag och handlade och blev återigen påmind om hur svårt det är att få tag på mat utan tillsatser. Något som dessutom gör mig upprörd är att personalen tycks vara okunniga i området. Återigen bad jag om påläggsskinka med så lite tillsatser som möjligt, varpå damen i charken plockar fram en skinka som hon säger bara innehåller två E-ämnen. Och när jag får läsa på innehållsförteckningen står där visserligen bara utskrivet två E-ämnen, men läste man noggrant hittades inte mindre än tre tillsatser till som stod utskrivet utan sina E-nummer. De är duktiga på att lura konsumenterna minsann.
     Nä, nu är det dags att sova lite. Ha det gott!

2 kommentarer:

  1. Hej hopp! Låter spännande med dina "gröna besökare" i surdegen...bättre lycka nästa gång. Själv är jag glutenintollerant och kan därmed inte använda "vanlig" surdeg. Det fungerar inte att sätta en surdeg på glutenfritt mjöl. Jag har i dagarna däremot upptäckt "ett glutenfritt pulver" som ska fungera som bas till en surdeg. Detta ska jag prova.
    ÅH, VAD JAG HÅLLER MED OM OKUNNIGHETEN HOS PERSONAL I MATAFFÄRER!!! Det drabbas jag ständigt av, som glutenintollerant. Likaså när jag var gravid...skulle ha tag på varmrökt påläggskött och frågade en del kring detta gällande t ex skinka. De kunde inte alls hjälpa mig med att hitta alternativ...anmärkningsvärt!!!
    Har du besökt den nya butiken/restaurangen "Genuin mat"? De ska ju ha närproducerat av alla möjliga slag. De öppnade förra veckan snett mittemot biblioteket. Jag tänkte ta mig en tur dit och undersöka det närmare...
    Kram från Bodil
    Kram från Bodil

    SvaraRadera
  2. Jo, jag gick förbi "Genuin mat" för någon vecka sedan, men jag har inte varit inne där än. Tänkte göra ett besök där nu i veckan. Jag hade ingen aning om att det skulle öppna en ny "närproducerad" butik, men det låter mycket spännande och jag är förväntansfull!
    Angående okunnigheten hos personalen är det nog dags att, som konsument, ställa lite krav. Jag frågar ofta efter saker, och kan de inte svara ber jag dem att ta reda på det till nästa gång. Det tycker jag att man kan kräva.
    Ha det gott!

    SvaraRadera