lördag 26 mars 2011

Earth Hour och ett nytt hekto skinka

     Ojoj, nu är det bara 10 minuter kvar till Earth Hour. Nu får jag skynda mig så att jag hinner stänga av datorn och släcka lamporna här hemma. Jag tänkte tända lite levande ljus och kanske sätta mig med en kopp kaffe eller te och läsa en bok.
                                                          Bilden är lånad från varbyforsamling.se
  
     Jag är helt klart för symboliken i Earth Hour. Det är viktigt att visa att man bryr sig om vår värld och att man är villig att offra lite bekvämlighet för moder jords skull, men om den här timmen gör någon skillnad för miljön är jag tveksam på. I så fall behöver vi nog överföra samma vilja som finns under den här timmen till hela livet. Att inte bara dra ner på sin elförbrukning under denna korta period om året, utan tänka på det alla dagar. Att till exempel byta till lågenergilampor är en bra början, men det tror jag att de flesta redan har gjort. Istället kanske det är dags för oss att få in en vana att släcka lampan när man går ut ur ett rum, att stänga av datorn, TV:n eller radion när man inte använder, tittar eller lyssnar på dem och att inte låta elektroniken stå på stand-byläge. Jag försöker tänka på alla dessa bitar varje dag, och det resulterar i att min man går och tänder i lägenheten och jag går efter och släcker. Visst kan man ha någon lampa tänd i fönstret, så att det ser bebott ut. Men då förespråkar jag faktiskt levande ljus, för det ger ett sådant härligt och varmt ljus.
     Vill du göra ännu lite till för miljön, och för plånboken också för det delen, så sänker du värmen ett par grader hemma och tar på dig raggisarna och en extra kofta istället. Både mysigt, miljövänligt och ekonomiskt.

     Och för dig som läste gårdagens inlägg gick det bra hos mathandlaren. Jag fick ett vänligt bemötande och ett nytt hekto skinka, med endast 2 stycken E-ämnen, tillbaka. Men det är väl märkligt att det ska vara så svårt att göra mat på naturligt sätt. Att det måste pumpas in konstgjorda ämnen i sådant som vi sen ska stoppa i oss. Usch!
     Nu är klockan kvart i och jag har gått över Earth Hour med 15 minuter, så nu är det god tid att stänga av datorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar